Voor vrouwen in de overgang kan het vrij lastig zijn om een sport te kiezen die echt bij hen past. Zo krijgen we als veertig plussers te maken met wat fysieke kwaaltjes, we kunnen echt last hebben van die hormonale disbalans en een groepsles is vaak te hoog gegrepen. Toch is het belangrijk om aan krachttraining te doen als je last hebt van overgangsklachten. Waarom is het voor vrouwen in de overgang zo belangrijk om aan krachttraining te doen? Lees hier de voor- en nadelen.
Voordelen krachttraining voor vrouwen tijdens de overgang
Krachttraining is zeer effectief wanneer je in de overgang zit. Lees hier de gezondheidsvoordelen;
1. Behoud of opbouw spiermassa
Na ons 30ste levensjaar begint ons lichaam al spiermassa af te breken. Dit heeft een ongunstig effect op onze fysieke gezondheid. Zo worden we zeker na ons veertigste kwetsbaarder voor blessures. We worden stijver, ontwikkelen makkelijker een verkeerde lichaamshouding en spierafbraak heeft een nadelig effect op onze vetverbranding waardoor we sneller aankomen en moeilijker kunnen afvallen. Daarnaast heeft spieropbouw invloed op onze hormoonbalans. Dus heb je last van een hormonale disbalans en wil je sterk, fit, strak en slank worden of blijven? Krachttraining kan hierin echt iets voor je betekenen.
2. Versnellen metabolisme
We hadden het net er al over dat je metabolisme vertraagd naarmate we ouder worden. Daarom is het zeker voor vrouwen in de overgang belangrijk om aan krachttraining te doen. Met krachttraining bouw je spiermassa op. De mate van spiermassa heeft invloed op je stofwisseling (vetverbranding). Spiermassa verbruikt namelijk energie. Dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je metabolisme zal zijn! Dus wil je van je buikvet af of gewoonweg afvallen, train dan vooral ook je grote spiergroepen (benen, buik, rug, borst en schouders).
Wil je aan krachttraining doen omdat je wil afvallen? Dan is het ook van belang dat je daarnaast gezond eet en drinkt en dat je een goede balans hebt tussen je in- en ontspanning. Sport en voeding gaat altijd samen, maar ook je slaap en stress hebben hierop invloed. Dit is dan ook de reden dat wel bij LET’S DO IT Personal training naar het gehele plaatje kijken. Zo krijg je naast de Personal training aan huis of buiten, een GRATIS Leefstijl werkboek cadeau. Zodat je ook met je voeding, mindset, slaap, dagelijks beweging en balans aan de slag kunt.
3. Minder stress
Ervaar je veel stress tijdens de overgang? Stress is echt een boosdoener op onze fysieke en mentale gezondheid. Krachttraining werkt stress verlagend. Zo maak je tijdens het trainen het geluksstofje endorfine aan en de aanmaak van het stresshormoon cortisol wordt verlaagd. Daarnaast voel je je na een training vaak veel beter dan ervoor. Je ervaart voldoening en voelt je uiteindelijk sterker en fitter worden, wat een boost geeft voor je fysieke en mentale gezondheid.
4. Verbeteren lichaamshouding, voorkomen van stijve spieren en fysieke klachten
Ik merkte het zelf ook; ik ben inmiddels de 40 gepasseerd, ik kom sneller aan dan ‘vroeger’ en ik val minder snel af. En doordat ik teveel achter de computer zat, kreeg ik een paar maanden terug last van een oude schouderblessure waardoor ik steeds krommer ging lopen en last kreeg van een stijve onderrug. Mijn lichaamshouding was verslechterd doordat mijn spieren slap en stijf waren geworden. Puur omdat ik veel minder trainde en veel te weinig bewoog in m’n dagelijks leven.
Nu train ik weer met mijn vriend Dennis (jaja, ik heb zelf ook die stok achter de deur nodig, want ook ik vind het dus echt niet leuk om te sporten!). We hebben de afgelopen maanden de focus gelegd op m’n core-stability en m’n lichaam is echt weer sterker geworden. Ik voel me fitter, zit lekkerder in m’n vel en mijn lichaamshouding is gelukkig echt verbeterd door de krachttraining!
5. Voorkomen van oseteporose
Krachttraining voor vrouwen in de overgang levert een bijdrage aan het behoud van sterke botten. Naarmate we ouder worden, worden onze botten minder sterk. Door krachttraining versterk je je botten. Naast training is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die een rol spelen in het behoud van sterke botten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D en calcium.
6. Sterkere mindset
Vrouwen in de overgang kunnen last hebben van stemmingswisselingen of depressieve gevoelens. Je fysieke kracht is belangrijk, maar ook zeker je mentale kracht. Door krachttraining kun je negatieve emoties tegengaan. Daarnaast voel je je door krachttraining sterker en fitter, wat een gunstige invloed heeft op je mindset.
7. Betere coördinatie en balans
Door krachttraining versterk je je kracht en lenigheid (souplesse), waardoor je dus je balans en coördinatie verbetert.
8. Verbeteren geheugen en concentratie
Wist je dat krachttraining ook een gunstig effect heeft op je geheugen en concentratievermogen? Dus merk je dat je iets vergeetachtig wordt en snel afgeleid bent? Ook dan doe je er goed aan om te starten met krachttraining.
Zijn er ook nadelen?
Krachttraining biedt vele gezondheidsvoordelen, maar… let wel op;
- Dat je geen blessures oploopt omdat je bijvoorbeeld de oefeningen verkeerd uitvoert of omdat je over je grens heen gaat.
- Dat je een trainingsprogramma volgt dat goed op jou is afgestemd is.
Een goede techniek is essentieel bij krachttraining en mag dan ook zeker niet onderschat worden. Daarom is het raadzaam om je vooraf hierin te verdiepen. Zodat je veilig en verantwoord, maar ook zo effectief mogelijk zult trainen.
Begeleiding nodig?
Wil je graag begeleiding krijgen in krachttraining? Of wil je graag krachttraining combineren met cardio-oefeningen, boksen of Yoga/Pilates AAN HUIS? LET’S DO IT verzorgt Personal training waar en wanneer jij wilt, speciaal voor vrouwen door vrouwen. Ons team bestaat uit meer dan 80 vrouwelijke personal trainsters en is actief door bijna heel Nederland.