Vaak werd gedacht dat yoga zweverig is en vooral door een bepaalt type (spiritueel) mens wordt beoefend. Gelukkig raakt die gedachte steeds verder in de vergetelheid en krijgt yoga een moderner en hipper imago. Yoga wordt vandaag de dag door uiteenlopende mensen beoefend wat terug te zien is aan de populariteit van yoga binnen sportscholen. Bij de meeste sportscholen is het een vast onderdeel van het lesprogramma.
Als je een ervaren (kracht)sporter bent en geen ervaring met yoga hebt, kun je je afvragen wat yoga voor jou zou kunnen betekenen en hoe je het kunt combineren met je wekelijkse sportrooster. In dit artikel vind je hier meer over.
Yoga als krachtsport
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan yoga een absolute vorm van krachtsport zijn. Binnen de vele stromingen in de wereld van yoga is er een tweedeling te maken tussen de meer op lichaam gerichte yogastijlen en de meer op de geest gerichte yogastijlen. Bij een yogales zal het geestelijke aspect altijd aanwezig zijn, maar de intensiteit van het lichamelijke gedeelte bepaalt in veel gevallen de yogastijl.
Bij ‘yang’ stijlen zoals vinyasa yoga, ashtanga yoga, bikram yoga en power yoga wordt er op fysiek vlak veel van je gevraagd. Schouders, armen en core spelen een belangrijke rol bij het uitvoeren van de pittige houdingen (asana’s) en na een goede yogales is de kans groot dat je bezweet de zaal uitkomt. Veel houdingen zullen in het begin moeilijk zijn om uit te voeren omdat yoga de nodige flexibiliteit en lenigheid van je vraagt. Door het gebruik van een yoga riem kun je jezelf in de juiste houding ‘vastzetten’ zodat je lichaam aan de houding kan wennen.
Omdat je je kracht bij yoga op een andere manier gebruikt dan bij andere vormen van krachttraining, kan yoga een welkome aanvulling zijn omdat de meeste houdingen gepaard gaan met stretchen waar korte spieren veel baat bij kunnen hebben. Zo brengt het niet alleen variatie in je wekelijkse sportprogramma, maar stimuleert het ook het herstel van je lichaam.
Yin na yang
De andere vorm van yoga kunnen we omschrijven als ‘yin’. Hierbij ligt de nadruk op het geestelijke aspect waarbij het lichaam minder intensief wordt ingezet, maar wel zo goed als altijd een belangrijke rol speelt bij het uitvoering van de houdingen. Voorbeelden van dit type yoga zijn yin yoga, restorative yoga, kundalini yoga en yoga nidra.
Alles om ons heen bestaat uit yin en yang. We lachen en we huilen. We zijn blij en we zijn boos. Er is groot en er is klein. En zo is er kracht en ontspanning. Yin vormen van yoga focussen zich op ontspanning van geest én lichaam waar yang vormen van yoga zich focussen op het inspannen van het lichaam en het ontspannen van de geest.
Een stevige sessie krachttraining vraagt veel inspanning je lichaam. Door deze inspanning ontwikkelt je lichaam zich waardoor het groter, sterker, strakker of sportiever wordt. Tussen deze vormen van yang door is er ontspanning nodig omdat je je eigen ontwikkeling anders blokkeert. Zonder ontspanning kan je lichaam niet voldoende herstellen waardoor je niet verder kunt groeien. Tijd om die yin momentjes in te plannen dus!
Rol enkele keren per week je yogamat uit voor een korte of lange ontspanningssessie. Niets is zo lekker als je lichaam volledig te laten ontspannen en dat kan al in een korte sessie van 10 tot 15 minuten. Stretch je heupen, liezen, borst en rug en je zal merken dat je lichaam hier dolblij mee is. Yin yoga is een populaire yogastijl waarbij de focus ligt op het creëren van ruimte in je bindweefsel waardoor je lichaam weer optimaal kan functioneren.
Stress en ontspanning
Heb je wel eens een onrustig gevoel gehad na een zware krachttraining? Door op regelmatige basis fysieke inspanning van je lichaam te vragen, stimuleer je de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Het is helemaal niet erg dat dit gebeurt zolang je er ook voor zorgt dat het hormoon weer wordt afgebroken en niet constant aanwezig is. Als dit wel het geval is, is je lichaam continu onderhevig aan stress wat de oorzaak kan vormen van talloze aandoeningen en kwalen.
Voor het afbouwen van je cortisollevel is yoga de ideale tool. Kies in dit geval voor een yin vorm waardoor de nadruk ligt op het ontspannen van je lichaam. Omdat er fysiek niets heftigs van je lichaam wordt gevraagd, zal er geen nieuwe cortisol worden geproduceerd maar juist enkel ontspanningshormonen zoals serotonine en endorfine. Door het tijdig afbouwen van stress in je lichaam ben je in staat om sneller vooruitgang te boeken op allerlei vlakken, zelfs in je dagelijkse leven buiten het sporten om.
Yin en yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zouden altijd in balans moeten zijn. Na een stevige krachtsessie een heerlijke ontspanningssessie. Je lichaam zal je dankbaar zijn!