Gazpacho is een Spaans (voor)gerecht. Het is een koud soepje dat gemaakt wordt van rauwe groenten (meestal van tomaten) en kruiden. Eko Menu heeft een smaakvolle combinatie gemaakt van o.a. tomaten én watermeloen. De watermeloen gazpacho kan zowel gegeten worden als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje.
Een watermeloen bestaat voor bijna 95% uit vocht en is een echte dorstlesser! Een aangesneden watermeloen kun je enkele dagen bewaren in de koelkast, gewikkeld in plastic folie. Hoe check je of een watermeloen rijp is? Door de watermeloen te bekloppen! Hoe doffer de klank, hoe rijper de vrucht. Op naar het recept!
Nodig
- 4 Desembollen
- 2 Komkommers
- 1 Mini watermeloen
- 4 Rode uien
- 1 Rode peper
- 10 gr Verse koriander
- 800 gr Gepelde tomaten
- 6 el Olijfolie
- 4 el Azijn
- Zout en peper naar smaak
Bereiding watermeloen gazpacho
- Verwarm de oven voor op 180 ºC en bak de desembollen in 15 minuten krokant en gaar.
- Schil de komkommer en snijd in plakken. Snijd een paar mooie, kleine blokjes uit de komkommer om later het gerecht mee te garneren en bewaar die in de koelkast voor later. Maak van de plakjes komkommer een komkommersalade door olijfolie, zout, peper en azijn door de komkommer te mengen. Laat de smaken intrekken. Snijd het vruchtvlees uit de meloen en snijd in stukken.
- Pel en snipper de ui. Snijd de rode peper klein. Was de koriander. Mix de ui, rode peper, koriander, meloen en gepelde tomaten in een blender helemaal glad (of gebruik een staafmixer).
- Proef en breng de gazpacho op smaak met olijfolie extra vierge, azijn, zout en peper. Voeg de azijn beetje bij beetje toe, het is maar waar je van houdt. Afhankelijk van hoe zoet je watermeloen is, moet je minder of meer azijn toevoegen.
- Schep de watermeloen gazpacho in mooie soepkommen en garneer met de komkommerblokjes. Heerlijk met de knapperige desembollen en komkommersalade.
- Tip: Deze watermeloen gazpacho is ook heel erg lekker met een beetje tabasco en een paar ijsklontjes. Schenk de soep in kleine glaasjes en serveer tijdens een zomerborrel.