Deze week staat er een stamppot postelein op het menu! Postelein is super gezond. Het is een prima bron van vezels, heeft zeer weinig calorieën en postelein bevat veel vitamines en mineralen, zoals onder meer vitamine C en E, magnesium, ijzer en kalium. Daar gaan we dus een lekker stamppotje van maken! Hierbij het recept van het Eko Menu!
Nodig
4 Personen | 30 minuten
- 1 Kilo zachtkokende aardappels
- 600 gr Wortels
- 140 gr Pancetta
- 200 gr Postelein
- 50 gr Amandelschaafsel
- 1 Bosje bosui
- 2 el olijfolie
Bereiding stamppot postelein
- Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was de aardappels en snijd klein. Schil of schrap de wortel en snijd klein. Kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op.
- Snijd de pancetta in smalle reepjes. Verwijder de worteltjes van de postelein, was ze in een vergiet onder de kraan en laat goed uitlekken. Snijd de postelein wat kleiner.
- Rooster het amandelschaafsel in een droge bakpan lichtbruin en schep uit de pan. Verhit olie in dezelfde bakpan en bak de pancetta krokant gaar.
- Stamp de aardappels en wortel met een pureestamper en voeg eventueel wat kookvocht toe. Zet de puree op een laag vuur en schep de postelein er door (houd eventueel wat postelein achter voor garnering).
- Was de bosui, snijd in flinterdunne ringetjes en schep samen met de pancetta door de stamppot. Proef en breng op smaak met zout en peper. Strooi het amandelschaafsel erover.
- Tip: Je kunt de bosui ook bakken in plaats van rauw door de stamppot verwerken. Ook erg lekker met zongedroogde tomaatjes en een beetje mosterd of een klontje boter.
Voedingswaarden energie (kcal) 645 kcal/ vet 35 g, waarvan verzadigd 11 g/ koolhydraten 70 g, waarvan suikers 11 g/ vezels 12 g/ eiwitten 16 g/ zout 1 g