Inspiratie nodig voor een lekker en gezond kerstdiner? We hebben al een voorgerechtje met jullie gedeeld op onze blog, namelijk een zalmtartaar met rucola, basilicum dressing. Maar daar hoort natuurlijk een heerlijk hoofddiner bij. Bij deze delen we dan ook graag met jullie het gerecht van Cookingqueens; een hele kip uit de oven! De kip wordt heerlijk ingesmeerd met iets wat pittige boemboe. Deze kun je een paar uur in laten trekken, maar bijvoorbeeld ook een dag. Hoe langer, hoe smaakvoller. De kip is goed te combineren met deze courgette frietjes en een Italiaanse salade, oftewel Siciliaanse zoet zure caponata! Op naar het recept van de hele kip uit de oven!
Nodig, 3-4 personen
- 1 sjalot
- 2 knoflookteentjes
- 2 tl sambal
- 5 takjes tijm
- sap van een halve citroen
- 0.5 tl gemalen komijnzaad
- 0.5 tl paprikapoeder
- 1 tl Dyon mosterd
- Paar snufjes peper en zout
- 2 el milde olijfolie
- 1 hele kip van de slager
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de boemboe in de een blender en mix tot het een gladde massa is.
- Marineer de kip goed met de boemboe. Vergeet niet om ook de onderkant van de kip in te smeren.
- Zet de kip daarna in de koelkast zodat de marinade goed kan intrekken. Dit kun je een paar uur doen maar ook al een dag van te voren. Hoe langer hoe meer smaak erin trekt.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- In de laatste 5 minuten kun je de grill stand nog even aanzetten of de temperatuur verhogen zodat de kip krokant kan worden.
- Laat de kip lekker braden. Keer halverwege de kip om.
- Leg de kip op een rooster of als je een spit hebt kun je die gebruiken. Leg een braadslede onder de kip zodat je oven niet vies wordt.
Snijd netjes de poten, dijen, vleugels, en de filetjes eraf.
Eet smakelijk!
Ben je op zoek naar een voor-, bij- en nagerecht? Serveer dan naast de kip een Siciliaanse zoet zure caponata en courgette frietjes. Kies als voorgerecht een zalmtartaar met basilicum rucola dressing. En als kers op de taart een prachtige en heerlijke Charlotte tiramisu taart als toetje!