Zin in caponata? Deze zoet zure salade uit Sicilië maak je met gestoofde groente. Het belangrijkste ingrediënt? Aubergine! Probeer dit vegan recept, ideaal als bijgerecht bij je kerstdiner! En omdat dit gerecht een dag later nog smaakvoller is, kun je ‘m makkelijk de dag voor kerst voorbereiden. Dat scheelt je weer stress op de kerstdag zelf! We like. Op naar het recept van de Siciliaanse zoet zure caponata!
Ingrediënten
4 personen
- 2 aubergines
- Paar takjes of 1 el gedroogde oregano
- 1 kleine rode ui
- 2 knoflookteentjes
- Handje olijven
- 6 tomaten
- 2 el amandelschaafsel
- 2 el kappertjes
- Klein bosje platte peterselie
- 2 el witte wijn azijn
- Snufje peper en zout
- Flinke scheut olijfolie
Bereiding Siciliaanse zoet zure caponata
- Snij de aubergine in grote gelijke stukken. Je kunt de aubergine stukken een half uurtje laten lekken in een zeef zodat het bittere eruit gaat. Daarna goed spoelen en laten drogen in theedoek. Je kunt deze stap overslaan als je weinig tijd hebt.
- Bak de aubergine samen met de oregano in een grote bakpan bruin. Alle kanten goed aanbakken.
- Haal de blaadjes van de peterselie en hak de steeltjes fijn.
- Ook hak je de knoflook en rode ui fijn.
- Dit mag allemaal bij de aubergine, bak 2 minuten.
- Doe de afgespoelde kappertjes en olijven erbij met nog wat extra olijfolie.
- Voeg de azijn erbij en laat dit verdampen.( als je niet van azijn houdt dan kun je dit achterwege laten.
- Voeg als laatste de grof gesneden tomaten erbij en laat dit 15 minuten door pruttelen met deksel op de pan.
- Proef je caponata en voeg eventueel een snufje zout en peper toe.
- Hak de peterselie blaadjes fijn en strooi het samen met het amandelschaafsel erover.
- Serveer de Siliciaanse zoet zure caponata warm of de volgende dag koud bij een stuk vlees als bijgerecht. Zoals bijvoorbeeld bij deze hele kip uit de oven. Ben je nog op zoek naar voorgerechtje voor je kerstdiner? Stop met zoeken en maak deze zalmtartaar met basilicum en rucola dressing en sluit je diner af met een heerlijke toetje, gemaakt van bananenbrood met ijs en granola, yum!
Buon Appetito!
Ben je op zoek naar een hoofd-, voor en nagerecht? Maak dan een hele kip uit de oven, gecombineerd met deze Siciliaanse zoet zure caponata en courgette frietjes. Als voorgerecht zou je een zalm tartaar met rucola bascilicum dressing kunnen maken. En als kers op de taart een prachtige en heerlijke Charlotte tiramisu taart als toetje!