Winterdip
Voel jij je moe, futloos en neerslachtig tijdens de winter? Kun je de hele dag wel slapen, ben je vaker chagrijnig en heb je geen zin om iets te ondernemen? Het zou best eens kunnen dat je last hebt van een winterdip.
Hoe komt dat toch, dat we in de winter meer last hebben van depressieve gevoelens? Bewolking, meer regen en wind, lage temperaturen, korte dagen door minder zonlicht, de natuur die niet meer in bloei staat en voorlopig geen warm weer in aantocht kunnen aanleiding zijn voor een winterdip. Daarnaast zorgt dit jaar ook nog eens de corona voor meer onrust en zorgen. Wat kun je doen om de winterdip klachten te verminderen? Of hoe kun je een winterdip voorkomen? Hierbij 6 praktische tips die je meteen kunt toepassen.
Inhoud
Tip 1. Naar buiten, naar buiten, naar buiten!
Wil je een winterdip voorkomen of heb je hier last van? Breng dan (actief) meer tijd door in de buitenlucht. Wist je dat het licht in de ochtend meer blauw licht bevat? Blauw licht remt de aanmaak van melatonine (het hormoon dat jou slaperig maakt). Hierdoor wordt je echt wakker en verminder je de kans op een winterdip. Er bestaat zelfs lichttherapie als behandeling bij een winterdepressie.
Bij lichttherapie zit je een aantal dagen achter elkaar drie kwartier voor een speciale lamp welke licht uitstraalt dat vergelijkbaar is met daglicht. Veel mensen merken al na een week effect. Wil je hier meer over weten? Lees hier.
Tip 2. Winterdip? Kom in beweging!
Bewegen is gezond, dat hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar (buiten) bewegen in de wintermaanden is extra van belang als je last hebt van een winterdip of deze wilt voorkomen. Kies een bewegingsvorm die het beste bij je past. Wat vind je leuk om te doen, waar krijg je energie van? Is dat van wandelen, fietsen, de tuin winterklaar maken, zwemmen of pilates? Doe iets waar je zo min mogelijk tegenop kijkt.
Sporten
Door regelmatig te sporten verklein je de kans op een winterdip. Dat komt onder meer door de extra aanmaak van endorfine bij grote inspanningen. Endorfine maakt je blij. Daarnaast geeft sporten voldoening en het maakt dat je je gedachten makkelijker kunt verzetten. Je zult merken dat je door meer beweging in je dagelijks leven én door regelmatig te sporten veel sneller uit die vicieuze cirkel kunt komen. Heb je op dit moment de motivatie niet om het sporten zelfstandig op te pakken? Schakel dan een personal trainer in. Je hebt dan echt een stok achter de deur en leert welke oefeningen passen bij jouw doelen en lichaam en hoe deze correct uitgevoerd moeten worden.
Tip 3. Eet gezond
Gezond eten is voor iedereen en in welk seizoen dan ook goed. Dus niet alleen als je een winterdip wilt voorkomen of als je hier last van hebt. Naast beweging speelt namelijk ook voeding een belangrijke rol in onze fysieke en mentale gezondheid en belastbaarheid. Dus blijf ook in de winter gezond, voldoende, gevarieerd en zo onbewerkt mogelijk eten. Skip zoveel mogelijk suiker, geoxideerde vetten en transvetten. Drink voldoende water verspreid over de dag en voed je lichaam in plaats van dat je het vult. Laat groente dan ook de hoofdrol spelen op je bord, zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vind je het lastig welke portie past bij jouw lichaam (iedereen heeft immers een eigen energiebehoefte)? Bestel dan onze op maat gemaakte weekmenu’s.
Tip 4. Vitaminde D
Vaak heeft een winterdip te maken met een gebrek van vitamine D, wat we normaal gesproken uit zonlicht halen. Maar omdat in de wintermaanden de zon minder fel schijnt, wij veel minder buiten komen en onze huid ook nog eens bedekt is met lange kleding, maken we veel minder vitamine D aan in de winterperiode. Daarom is het geen gek idee om een winterdip te voorkomen of verminderen door het slikken van extra vitamine D. Vitamine D vind je ook terug in je voeding, zoals in eieren, volvette yoghurt en vette vis.
Tip 5. Slaap
Ons lichaam en onze geest heeft voldoende nachtrust nodig. Gemiddeld zo’n 8 uur slaap per nacht, maar dit verschilt per persoon. In de wintermaanden kan je biologische klok ontregelt zijn waardoor je geneigd kunt zijn om veel te lang in je bed te blijven liggen. Doordat je te lang in bed blijft liggen, raakt je biologische klok ontregelt.
Het advies is om s’ avonds de dag rustig af te bouwen (schermpjes weg, 2 uur voor het slapen gaan) en op tijd naar bed te gaan. En sta de volgende dag vroeg op, het liefst voor 08.00 uur. Zodat jij je biologische leert dat op dat moment de dag begonnen is. Door dit consequent te blijven doen, komt er meer regelmaat en dat maakt het opstaan uiteindelijk makkelijker.
Tip 6. Doe vaker wat je leuk vindt om een winterdip te voorkomen
Dingen doen die je niet leuk vindt en waar je gestrest van wordt, vreten extra energie. Ga dus vooral de dingen doen waar je energie van krijgt en waarbij je ontspanning ervaart. Je zult merken dat je je meer ontspannen voelt na zo’n Me-Time moment! Inspiratie nodig? Pak een oude of nieuwe hobby op, volg een cursus waarover je meer wilt weten. Kom meer in contact met mensen waar je door geïnspireerd raakt. Begin weer met sporten of ga lezen, schrijven, wandelen, haken, schilderen, maak muziek, speel vaker met je kinderen, besteed weer meer tijd en energie in je relatie als dat nodig, etc. Sta bewust stil bij de vraag “waar word ik blij van?”.
We zijn het resultaat van de keuzes die we maken.