Help, het afvallen lukt niet! Doe je zo je best om af te vallen, maar levert het niet tot het gewenste resultaat? Je bent zeker niet de enige. Hoe komt het dat het afvallen niet lukt en wat zou je kunnen doen? Lees het hier in onze blog.
Mogelijke oorzaken als afvallen niet lukt
Er kunnen zoveel mogelijke oorzaken zijn waardoor het afvallen niet gaat zoals jij wilt. Vele factoren hebben hier invloed op. Denk bijvoorbeeld aan;
- Voeding
- Beweging
- Stress en mindset
- Genen
- Hormonen
- Slaap
- Vitaminegehalte
- Tempo van eten
- Water drinken
- Aandoeningen verteringsstelsel
1. Voeding
Ongezonde voeding is vaak oorzaak nummer 1 als afvallen niet lukt. Er worden hierin vaak ongezonde keuzes gemaakt. Onze voeding is zo bewerkt tegenwoordig. Zo zit ons eten vaak vol met E-nummers, zout, transvetten, geoxideerde vetten en suiker. Daar maken we ons lichaam niet blij mee en maakt dat het afvallen niet lukt. Je doet er goed aan om eens eerlijk naar je voedingspatroon te kijken. Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees onze blog over afvallen door gezond te eten
2. Afvallen lukt niet door te weinig beweging
Eet je toch echt gezond, maar lukt het afvallen maar niet? Dan is het goed om je bewust te worden van je bewegingspatroon. Hoeveel beweeg je op een dag? Het grootste deel van Nederland beweegt te weinig. Ze gaan met de auto, bus of trein naar het werk. Ze hebben vaak een zittend beroep en er wordt daarnaast weinig tot niet gesport. Herken je jezelf hierin? Kom dan in beweging! Want in de meeste gevallen geldt; hoe meer je beweegt (naast een gezond voedingspatroon), hoe meer je verbrandt, hoe sneller je zult afvallen. Voorbeeldjes nodig? Hier komen ze;
- Pak wat vaker de fiets of de trap
- Stap eerder uit de tram of bus zodat je een extra eindje kunt lopen.
- Maak een grote wandeling op je vrije dag.
- Ga vaker poetsen of tuinieren.
- Verbreed de wereld van je hond en laat hem uit in het bos in plaats van alleen maar in de wijk.
- Helpt een stappenteller je? Schaf hem aan en ga voor die 10.000 stappen per dag!
- Speel vaker met je kinderen, ga erop uit! Leg de telefoon vaker weg en speel samen voetbal of doe tikkertje. Zo word je gratis fit! Kijk wat hierin haalbaar voor je is.
Het mooiste zou zijn als je begint met krachttraining. Want met krachttraining ontwikkel je meer spiermassa. Spiermassa zorgt voor een versnelde stofwisseling en vetverbranding. Lees hier de voordelen van krachttraining. Vind je het lastig om zelf hiermee aan de slag te gaan? Onze vrouwelijke Personal trainers staan voor je klaar om je te helpen. Om het jou makkelijk te maken, komen met alle materialen naar je toe. Lees meer over een Personal trainer aan huis.
3. Stress en mindset
Stress levert lichamelijke en psychische klachten op. Maar stress kan er ook voor zorgen dat je meer gaat eten en dat je steeds minder controle krijgt over je emoties. Daarom is het van belang dat je zorgt voor voldoende ontspanning. Waar word je blij van, waar geniet je van? Waarvan krijg je energie en voldoening? Stel een -IK-BV- op en maak een lijstje met wat jij nodig hebt om te kunnen ontspannen en om goed te kunnen blijven functioneren. Niemand doet het voor je hoor!
We kunnen streng voor onszelf zijn. We willen een goede moeder zijn voor onze kinderen, een dochter waar onze ouders trots op kunnen zijn, een vriendin die altijd klaarstaat voor als ze ons nodig hebben. Daarnaast willen we ons werk goed doen, een net en schoon huis hebben, onze afspraken nakomen, etc. We leggen de lat vaak hoog voor onszelf en dat gaat dan vaak ten koste van onszelf en onze ontspanning. Hiernaast kunnen we best kritisch zijn naar onszelf. ‘Dat had ik anders moeten doen. Dit kon beter. Waarom is het me nu weer niet gelukt. Zie je wel dat ik het niet kan!’ Geef jezelf eens het advies dat je je vriendin zou geven. Wedden dat je soepeler bent naar haar toe dan wat je tegen jezelf zou zeggen?
Michael Pilarczyk en Mindset
Mocht je meer willen weten over een positieve mindset; zelf ben ik enthousiast over Michael Pilarczyk. Hij heeft interessante boeken geschreven, maar hij heeft ook een fijne meditatie app en is te vinden op YouTube.
4. 'Afvallen lukt niet door mijn genetische aanleg'
Het is zo, de één komt sneller aan dan een ander, dat kan genetisch bepaald zijn. Zo maakt het ene lichaam sneller het hongerhormoon (ghreline) en verzadigingshormoon (leptine) aan dan de ander. Ook zitten er verschillen in de snelheid van stofwisseling. Daarnaast kunnen bepaalde genetische ziektes en aandoeningen ervoor zorgen dat je moeilijker afvalt. Denk bijvoorbeeld aan diabetes of een vertraagde schildklier. Hiernaast heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid van darmbacteriën die je kunnen beschermen tegen overgewicht. Hoeveel je hiervan hebt, is ook genetisch bepaald.
5. Hormonaal disbalans
Je kunt een hormonaal disbalans hebben, wat ervoor zorgt dat het afvallen niet lukt. Zeker als je in overgang komt. Wil je hier meer over weten? Lees de blog over afvallen boven je 45ste. Wist je dat er deskundigen zijn op dit gebied die jou hierbij kunnen helpen? Denk bijvoorbeeld aan een hormoontrainer of de Vrouwenpoli in Boxmeer.
6. Lukt afvallen niet? Onvoldoende slaap kan invloed hebben!
Hoeveel je slaapt en je slaapgedrag kan invloed hebben op afvallen. Zo kunnen mensen moeite hebben met afvallen wanneer ze te weinig of vaak gebroken slapen. Slaap helpt namelijk om je hormonen in balans te houden, zoals je verzadigingshormonen en hongerhormonen. Als je te weinig slaapt, dan neemt je ghrelinegehalte en dus je hongergevoel toe, terwijl je leptinegehalte juist afneemt. Daardoor raakt je verzadigingsgevoel in de war. Ook wordt tijdens je slaap het groeihormoon geproduceerd. Zo regelt dit hormoon de groei en herstel van je lichaam, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam energie kan verbranden uit je vetreserves.
Volgens slaapexpert Rizwana Sultana heb je gemiddeld 7 á 8 uur slaap per nacht nodig om vet te kunnen verbranden. Slaap je minder, dan raken je hormonen uit balans en word je moe waardoor je makkelijker gaat snoepen of snacken. Hiernaast heb je vaak minder motivatie om te gaan sporten als je niet goed bent uitgerust.
7. Vitaminegehalte
Het kan zijn dat je een vitaminetekort hebt waardoor het afvallen niet lukt. In deze donkere wintermaanden is de kans bijvoorbeeld groot dat je een tekort hebt aan vitamine D. Dit tekort wordt geassocieerd met gewichtstoename en diverse metabole processen die er voor zorgen dat afvallen niet lukt.
Heb je lichamelijke klachten als haaruitval, kramp, huiduitslag, last van je zenuwen (als tintelingen, verlamd gevoel in handen en voeten), psychische klachten (zoals depressieve gevoelens of angsten)? Of zijn je ogen geler dan normaal, heb je vaak last van tandvleesontstekingen, scheurtjes in je mondhoeken, aften of last van extreme vermoeidheid? Neem dan contact op met een homeopathische arts of anders je huisarts en laat je bloed controleren op tekorten.
8. Lukt afvallen niet? MIsschien eet je Te snel?
Langzaam eten en kauwen zorgt voor een betere vertering en verzadiging. Door bewuster te gaan eten zul je minder eten dan dat je gehaast zou eten.
9. Water drinken
Water drinken is belangrijk als afvallen niet lukt. Voldoende water drinken vult de maag, waardoor je minder eet. Maar dat is het niet alleen. Als je gedehydreerd bent doordat je te weinig drinkt, dan werken je nieren ook minder goed. De lever neemt dan een deel van de taken van de nieren over. Dit heeft als gevolg dat de lever overbelast kan raken waardoor meer vet wordt opgeslagen in plaats van verbrand!
Drink daarom voldoende water over de dag verspreid. Wat vaak helpt, is om op vaste momenten een groot glas water te drinken. Zoals bijvoorbeeld na het opstaan, voor of na het tandenpoetsen en tijdens de maaltijden. Op die manier wordt het sneller een gewoonte. Lees meer over het belang van voldoende water drinken.
Conclusie als afvallen niet lukt
Het is een feit dat de ene persoon meer kans heeft op overgewicht dan de ander door genetische factoren. Maar, zoals je hebt kunnen lezen, hebben meer factoren invloed op het afvalproces die je wél zelf kunt beïnvloeden. Hoe je ook genetisch gebouwd bent, toch kun je desondanks deze aanleg zelf bepalen hoe en wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt, slaapt en ontspant. Aan jou welke keuzes je hierin maakt. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar iedereen kan afvallen. Maar heel zelden is er sprake van een extreme aandoening of ziekte waardoor afvallen niet lukt. Oké, de één moet misschien meer moeite doen de ander, maar niets is onmogelijk. Ga ervoor, LET’S DO IT!
Lage sportmotivatie?
Lukt het afvallen niet of wil je een betere conditie, sterker of strakker worden of gewoonweg gezonder leven? LET’S DO IT verzorgt Personal training aan huis. Ons team bestaat uit vrouwelijke Personal trainers. Wij zijn het zusje van YourHealth Personal training. Ruim 13 jaar zijn wij ervaren in het begeleiden van klanten naar een gezonder, slanker en sterker lichaam. Om het jou makkelijk te maken, komen we met alle materialen naar je toe. Jouw trainer zal jou begeleiden, coachen en motiveren zodat je het beste uit jezelf en uit de trainingen zult halen. Je krijgt een programma op maat. Wij zijn jouw stok achter de deur!